fredag 29. august 2014

Vi kompromisser IKKE på kvalitet.

Gunn Marit Helgesen og Per Kristian Sundnes har ennå ikke skjønt hva som er kjernen i konflikten mellom KS og lærerne. Kjernen kan oppsummeres enkelt slik leder av Utdanningsforbundet Trondheim gjentatte ganger har gjort det de siste ukene: VI KOMPROMISSER IKKE PÅ KVALITET.

KS forhandlingsledelse hevder at lærerne ikke kommer dem i møte i forhandlingene om lærernes arbeidstid. De skaper et bilde av lite forhandlingsvillige lærere som er vrange. For sin egen del unndrar de seg personlig ansvar i beste New Public Management-ånd mens de skylder på sitt forhandlingsmandat - et mandat som de tydeligvis har fått fra "You Know Who". Hardnakket påstår de at det er ett massivt press fra norske kommuner at lærernes arbeidstidsavtale skal forandres, men politikerne der har stort sett hverken satt seg inn i gammel avtale, eller vært med å prege og utforme KS' mandat. SKolen er rett og slett utenfor demokratisk kontroll kan det virke som.

Vi lærere har noe som KS ikke har. Vi forvalter et evig oppdrag på vegne av hele det norske folk mens KS ser ut til å være et mislykket forsøk på opplyst enevelde. Samfunnsmandatet vårt er å fremme barn, unge og voksnes læring og utvikling, et mandat som er både lovmessig og etisk bindende for oss. Norske kommuner bryter norsk lov om de ber oss fravike dette mandatet. Vi bryter norsk lov om vi fraviker dette mandatet.

Det KS nå ber oss om er å saldere i kvaliteten vi kan tilby i undervisninga. Gunn Marit Helgesen påstår vår arbeidstid ikke har rikka seg en millimeter de siste 20 årene. Hun skaper bilder av steile lærere. Men hun snakker mot bedre vitende.

Vi har nemlig ikke mer igjen å gi. Vi har gitt tid. Nå er nok - nok! Vi har tatt på oss nye oppgaver. Vi arbeider på nye måter. Vi samarbeider. Og vi fyller årsverket!

MEN VI KOMPROMISSER IKKE PÅ KVALITET.

For det vi ser er at utviklingen har gått for langt. Barn og unge - våre elever i alle aldre trenger mer av oss. Mer enn vi kan gi. Derfor krever vi en bedre arbeidstidsavtale for oss - og for dem. En avtale som bedre gir oss muligheten til å innfri alle de økte kravene skolen har møtt de siste årene.

Før KS skjønner dette har vi lite å snakke om. Det er VI som er profesjonelle på dette området! Om vi noen gang blir tvunget til å oppgi profesjonaliteten vår vil lærergnisten dø!

2 kommentarer:

  1. Tusen takk, det er dette det handler om.

    SvarSlett
  2. Takk for feedback Eva! Vi står faktisk opp for fremtidige generasjoner på vegne av samfunnet. Som det ble sagt i dag: Denne streiken burde vært finansiert over statsbudsjettet!

    SvarSlett

Del gjerne dine tanker med meg.