søndag 26. juni 2011

For feit til forsikring?

En kompis av meg sa en gang de kloke men dengang ikke fullt så overveide ordene: "Preben - vi har alle vårres skavanka, men vi må bare lære oss å leve med dem."

Setninga er ikke så dum den. For det er vel ikke så alt for mange på denne jord som kan slå seg på brystet å si at de er perfekte - om noen i det hele tatt.

I dag leser jeg i VG at den svenske jenta Freja har blitt veid av forsikringsselskapene og funnet for tung. Funnet for tung til barneforsikring. I Norge ble visstnok 4550 barn nektet barneforsikring i fjor - et formidabelt tall.

Det er mange politikere på høyresida som mener at den norske velferdsstaten gir for mange goder ut til folket. Det finnes også mange politikere som mener vi burde slippe private aktører sterkere inn i helsesektoren.

"Hvorfor kan ikke private få ta seg av våre eldre? Hvorfor kan vi ikke gi pengene ut til hver enkelt, så kan de bestemme selv hvilket tilbud de vil ha? Hva er galt med at folk bestemmer selv? Hvorfor skal politikere vite bedre enn folk flest?"

De retoriske spørsmålene flommer ut som en blå elv. Ei iskald og kynisk elv preget av profittjakt og iver.

For hva skal man med valgfrihet dersom 45500 barn etter 10 år står uten forsikring? Hvem skal ta regninga forbundet til deres helseproblemer dersom de skulle oppstå?

- Joda, vil høyresida si - de skal jo selvsagt ha rettigheter de og. Det offentlige stiller nok opp for dem?

Så - de mange fler enn 45000 som blir nektet forsikring skal altså da inn i det offentlige systemet som da er fratatt inntekter fra alle dem som har råd til og er gode nok for forsikringsselskapene. Et offentlig system som må være på sparebluss skal hvis høyresida får viljen sin kjempe mot et privat system som skummer fløten gjennom å sile bort risikogrupper for å skape mest mulig profitt.

Det er klart det er mulig å være både billig og effektiv dersom du siler bort folks skavanker. Dersom overvekt ikke hadde vært et økende fenomen, ville også samfunnets behov for skatteinntekter vært mindre. Dersom samfunnet hadde funnet det etisk forsvarlig å nekte overvektige helsehjelp, hadde folk betalt mindre i skatt. Dersom forsikringsselskapene hadde fått lov måtte flomofre i Gudbrandsdalen betelt mer i forsikringspremie fordi de bor flomutsatt til.

Dersom privatskoler ble lov kunne de mest ressurssterke kanskje fått de beste lærerne med høyest lønn - og særlig på innen almennfag. Men - hva da med dem som ønsker å gå Hotell og næringsmiddelfag i Selbu, når det økonomiske grunnlaget for slike linjer forsvinner i privatiseringsdragsuget til Johan Bauer i Trondheim?

Vi har alle våre skavanker. Men. Vi må bare lære oss til å leve med dem.

Og - i mitt Norge stiller vi opp for hverandre. Jeg betaler dersom min skatt med glede, og håper jeg aldri får oppleve at jeg må leve et liv der høyresidas skavanker blir styrende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Del gjerne dine tanker med meg.